CHARCOT MARIE TOOTH SENDROMU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CHARCOT-MARIE-TOOTH, Kalıtsal Motor ve Duyusal Nöropati Hastalığı'nın diğer adıdır  . Profesör Jean-Martin Charcot (1825-1893) ve  birlikte çalıştıkları öğrencisi Pierre Marie (1853-1940) ve Londra’da Dr.Howard Tooth (1926-1956) adlı üç doktor tarafından tanımlandıktan sonra 1886 yılında CHARCOT-MARIE-TOOTH hastalığı ismini almıştır.

Önce ayağı yukarı doğru kaldırmayı sağlayan ve baldırın ön kısmından aşağı inen peroneal kası etkilediğinden CMT aynı zamanda peroneal muskuler atrofi olarak ta anılır (PMA). Zayıflayan peroneal  kas hastanın dağınık yürümesine, düşük ayak ise takılıp düşmesine neden olduğundan parmak uçları yerden kurtuluncaya kadar hasta bacağını dizden yukarı kaldırma gereğini hisseder ayağını yere bastığında ise ayak bilekten bir tarafa doğru eğilir.

CMT nin bir diğer adı HMSN yani (herediter motor and sensoriel neuropathy) kalıtsal motor ve duyu siniri bozulmasıdır. Bu isim sendromu daha kapsamlı tanımlamaktadır çünkü CMT kalıtsal karakterli olması yanısıra, hem hareket ve hem de duyu sinirlerini etkilemektedir. Çoraplarının üzerinden bacak veya ayaklarıyla hissedemeyen, ayak bilek ve parmaklarını oynatamayan ve hatta dizden alt tarafını hiç hareket ettiremediği gibi hiçbir şey hissetmeyen hastalar vardır. En çok görülen de hareket kaybıdır.

CMT, sinir hücresi üzerindeki miyelin izolasyon kılıfının bozulması ve buna bağlı olarak beyinden alınan mesajların sinirler vasıtasıyla kaslara düzenli iletilememesi nedeniyle oluşan primer bir sinir hastalığıdır. Bu da, doğuştan kasları normal yapıda  olan CMT hastalarını muskuler distrofisi olanlardan ayırteder. Kas atrofisi CMT’nin sinirleri etkilemesinden ve beyinden gelen hareket mesajlarının düzenli iletilmemesinden kaynaklanır yani primer olarak kasta bir bozulma yoktur, ancak kullanılıyor olsa da yeterli ileti alamayan kaslar giderek atrofiye olur. CMT her hastada aynı tablo ve seyri göstermez. İleri evrelerde güç ve hareket kaybı yanında işitme, görme, ses, yutma, solunum sorunları yaşayan vakalar kaydedilmiştir.

CMT hastaları için yaşam zordur. CMT ölümcül değildir ancak hastanın yaşam düzeninde köklü değişim ve düzenlemeler gerektirir. Sürekli ve düzenli egzersizlerle kas gücünün bir kısmını korumak ve eklemlerin sertleşip daralması engellemek mümkündür. Öncelikle hastanın psikolojik destekle kendine saygı ve özgüven kazanması, "ne olacağım beni neler bekliyor" endişesinden kurtulması sağlanmalıdır.  Beslenmesine ve özellikle kullanacağı ilaçlara çok dikkat etmek zorundadır. Soğuktan, gripal enfeksiyonlardan, ateşlenmekten korunmalıdır, Alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Çok yeni, fazla bilinmeyen bir hastalık olmasına rağmen maalesef görülme sıklığı giderek artmaktadır.
 

 

Bu hastalığın  kesin bir tedavi yöntemi henüz yok ama hayvanlar üzerinde yapılan deneyler araştırmalar  ilerisi, için umut verici.

1-Günde 1,5 mg "C" vitamini ile sinir kılıfındaki yıkılmayı geciktirebilirsiniz,

2-Günde 80-120 mg "CoQ10" ve günde 1 saat "Triflo" çalışması ile solunum kapasitesini koruyabilirsiniz,

3-Uygun miktarda "K" potasyum takviyesi (muz) ile kas yıkımı etkilerini azaltabilirsiniz,

4-B6 dan uzak durup yüksek dozda B12 desteği ile sinir hücrelerini korumaya alabilirsiniz,

5-KESİNLİKLE SİGARA İÇMEYİN İÇİLEN ORTAMDA BULUNMAYIN

6-Asla yormayacak yumuşak aerobik ölçüsünde egzersiz yapın.

 

 

CMT Nedir CMT Belirtileri Tanı Konması Bilmek istedikleriniz 1 Bilmek istedikleriniz 2
CMT Gerçeği Solunum Desteği Psikolojik destek CMT ve anestetikler CMT ve Anestezi
CMT ve solunum sorunu Hipoventilasyonda oksijen
verilmeli mi
CMT ve yorgunluk Can sıkıcı bir olay : Düşme CMT ve Egzersiz

 



 




Ziyaretçi Defterini Yaz Guestbook by GlobalGuest.Com Ziyaretçi Defterini oku
 

MSN adresim huseyinbayrak1@hotmail.com

 

 
    Hazırlayan : Hüseyin BAYRAK